Ja näin on potkaistu ensimmäinen reppumatka kohti keskieurooppaa käyntiin matkakohteina Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tshekki ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä Hollanti a.k.a Alankomaat.

Lähtö Jyväskylästä aamulla klo 9.30 onnibussilla kohti helsinkiä josta Eckerön lautalla viroon. Suomi jäi taakse siinä klo 15 eikä sen jälkeen kustakaan suomen suuntaan (ainakaan kolmeen viikkoon) ennenkuin totuus potkasee nivusille reissun päätteeksi ja arkeen on palattava mutta sitä ei nyt tässä märehditä. Kuvamateriaalia tarkoitus päivitellä reissun aikana mahdollisimman paljon, ainakun kuosi sen sallii tai että kuvamateriaali on edes lähellä julkaisukelpoisuutta.

DSC_0018.jpg

Reissun päälle lähti kolme jäbää Jyväskylästä kaikki vailla sen kummempaa reissukokemusta ainakaan aikuisiällä. Virossa  ja tukholmassa perus laivareissuja tehty mutta niitähän ei lasketa.

IMG-20160224-WA0003.jpg

Ilta virossa luikahti oikein mukavasti. Hotellin baarissa käyty yksillä jonka jälkeen paikallisen huoltsikan kautta takaisin huoneeseen. Huoltoasemalta tarttui mukaan pääasiassa suolaa (olutmakkaraa ja sipsejä) sekä seuraavan päivän bussimatkaa varten eväät. Tankattu illalla koko viikon suola annos josta jäi suuhun pelkkää vaahtoa ja armoton jano. Viron tv:tä katsottu koko ilta ja kanavan ristimme yhteistuumin psykoosi kanavaksi, hyvät naurut saatiin. Kanava oli siis joku random 90-luvun? musiikkitv viihde sirkus random kombinaatio mikä syöksi silmille yksi toisensa jälkeen hämmentävämpiä musiikki videoita tai jotain muuta hämärää settiä. Mieleen painui ensimmäisen musavideon syntikan soittaja suoraan ysäriltä joka vaikutti selkeästi viron omalta Seppo Hovilta. Spotattiin myös Viron Juha Mieto sirkusteltassa yleisön edestä heittelemässä muutaman kilon kahvakuulia ja yleisö hurrasi, öö ok? "Mieto" itse näytti  enemmän siltä että tekee lähinnä kuolemaa niiden kahvakuulien kanssa.

DSC_0030.jpg

Ensimmäinen yö vietetty tallinnassa, hotelli oli loistava hintaan nähden ja aamupalalla hotkittu niinkun ois nälkävuodet tulossa. Hetken koomailu  ja venyttely hotellihuoneessa ja siitä kävellen tallinnan bussijaamille (asemalle siis).

Matkanähtävyytenä osui ensimmäisenä silmään paikallinen deeku joka keräili itteesä lehtiroskiksen uumenista ja jatkoi matkaa samaan osoitteeseen kun mekin. Käytiin asemalta bussiliput ostamassa kohteena liettua ja vilnaan latvian kautta kesto 9h. Hintaa bussimatkalle tuli 27e joka sisältää kuljetuksen lisäksi ilmaisen wifin sekä bussitabletin (jossa oli aivan jäätävä leffavalikoima mukaan lukien ihan uutukaisia leffoja).

Bussilippujen oston jälkeen suunnattiin aseman edustalle tupakille jossa törmättiin uudelleen aikaisemmin mainitsemaani paikalliseen alanmieheen joka tällä kertaa kaiveli aseman stögistä, näky oli lohduton joten ojensin herralle juuri kääntämäni sätkän ja tämä oli silminnähde iloinen niinkin pienestä asiasta. Herra tunnisti meidät suomalaisiksi ja kysyi minne ollaan menossa ja tuumasi että hänen siskon tyttönsä asuu suomessa, muutama sana vaihdettiin ja jatkettiin matkaa.

Bussissa näpräiltiin ensimmäisenä tabletilla hotels.comista hotelli vilnasta sillä olemme perillä niin myöhään että pitkän bussimatkan jälkeen pääsee suoraan suihkuun ja levyttämään. Hotelli löytyi edullisella varaa heti diilillä ja hintaa aamiaisineen kolmelle hengelle tuli ruhtinaalliset 52e eli ei juuri mitään. Alkaa pikku hiljaa huomaamaan että enään ei olla sipilän luvatussa wonderlandissä.

"Maisemat vaihtuu kun matka taittuu, hymy nousee huulille huolet haihtuu, tää on vapaa tyyli, tää on vapaa tyyni, olo on nii vahva väkevä ja villi" sanois wanha jukka poika niinku rullaan biisissä sillon back in the days ku se vielä teki hyvää musiikkia. Tosiaan bussissa tuli vilkastua pari sellasta leffaa joita ei jostain syystä oo vaan kotosalla saanu aikaseks katottua mm. Purge ja Dawn Of The Planet Of The Apes, loistavia leffoja ja tunnitkin vierähti lepposasti siinä sivussa. Tais siinä tulla omalla tabletilla jotain nostalgista turn based rpg peliäkin sahattua hetki sekä halo:spartan assaultia. Pääasiassa kyllä yritin maisemia tiirailla (tosin maantiellä maisemat oli kuin ois pohojammaalla ollu, eli aukeeta tasasta peltoo everywhere). Pysähdytty tasan kerran matkan varrella Riikassa, muuten vedettiin 9h lähes yhtäsoittoa.

Riikassa astuttiin vartin happihyppelylle filtterin läpi ja siinäkin maisemia tiiraillessa huomattiin kun bussi lähti uudelleen liikkeelle vaikka kuski ilmoitti vartin pysähdys ajaksi. Se tunne kun kamat on autossa ja olet keskellä tuntematonta kaupunkia pelkät päällisvaatteet päällä ja lompakko sekä luuri taskussa, paskahalvaus oli hyvinkin lähellä. Sätkä lenti hyvin vikkelään huulesta pitkin asfalttia ja juosten bussin perään joka onneksemme kuitenkin vaihtoi vain laituria ja hyvin päästiin takaisin kyytiin. Ei voinu tietää! Loppu matka tulikin sitten oltua melko skarppina vaikka bussin sisällä koko ajan oltiinkin.

DSC_0074.jpg

Yheksän tunnin matkalla meinas välillä olla penkissä pysyminen hieman vaikeeta tuon oman soittimen puutumisen takia eli hanurin mutta ei passaa valittaa, enempi stressas se että nykyään tulee tuota ruokailua harrastettua aika terveellisissä merkeissä ja säännöllisissä väliajoissa että miten se tässä hoituu. Sekä nesteytyksen määrä nousi myös päällimmäiseksi kysymykseksi. Onneksi ennen matkaa tuli vähän varauduttua tähän ja ostettua energia patukoita matkaan (pahvipatukoita maun perusteella) sekä repussa roikkui kenttäpullo. Näillä pärjäs hyvin matkan sekä eilisillä porkkanoilla joita tarttui matkaan virossa huoltoasemalta. Kenttäpullo tosin hupeni vauhdilla mutta riitti kuin riittikin loppuun saakka.

CartoonCamera_1456303660422.jpg

Bussista jääty Vilnan bussiasemalle jossa meinasi suru tulla puseroon kun paatuneen teknologia hörhön puhelin ei meinannut toimiakaan ja gps pyöri ympyrää kun ryssä anttilassa. Onneks hetken harhailun jälkeen yhteydet alkoi pelaamaan ja pikku palloilun jälkeen löydettiin hotellille. Matkalla hotellille talot näytti pahemmalta kun pupuhuhdan ghetto mutta yksi ainot talo edessä kiilsi kauneuttaan ja meidän hotellihan se oli. Vastaanotto oli ystävällisempää kuin yhdessäkään paikassa suomessa ja siitäkös jäi hyvä fiilis, sen verran hyvä että vaivauduin jopa kirjottamaan hotels.comin netti sivuille arvostelun.

Suoraan aulasta huoneeseen, erotiikan tappajat pois jalasta ja suihkuun. Hetken googletuksen jälkeen yhteistuumin tultiin siihen tulokseen että Vilnan kraanavettä voi juoda vain jos tuntee itsensä todella onnekkaaksi ( Do you feel lucky? Punk! ). Siteeraten vanhaa klassikkoa.

Raskaan bussimatkan jälkeen hotellin aulabaarin oluen hinta yllättää jonka jälkeen humalatila yllättää väsyneen ja nälkiintyneen reissaajan, veden tilaaminen oli yhtäkkiä melkein yhtävaikeaa kun koto suomessa kahvin tilaaminen paikallisessa räkälässä.

Alkumatkasta vedetyt suola överit jäi sen verran alitajuntaan että nyt mentiin ruoan kanssa varovaisesti niin että nenän edestä löytyi kanasalaatti joka ei jättänyt kylmäksi. Ruoan jälkeen katsottiin hienoa röökikoppia joka kaljapsykoosin partaalla osoittautuikikin hienojen lasiovien varjoksi ja kohta täristiin ulkona "ykköset yllä" röökit huulessa, best! Tästä on hyvä vetää unta kaaliin ja jatkaa huomenna kohti puolan Varsovaa ja siitä Wroclaviin ja aina Auswitchiin saakka.